Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Transfagarasenii, invingatorii muntelui
 
Dupa ce a scris istoria Transfagarasanului in munte, a pus-o si pe hartie! Inginerul Dumitru Ducaru, seful santierului Balea Nord, a lansat volumul Fascinatia trecerii muntilor, in care dezvaluie detalii impresionante despre construirea celebrului drum. Milioane de tone de roca dislocate, 830 de podete, 27 de viaducte pe un traseu de 90 de km, dar si zeci de vieti de muncitori si militari aduse sacrificiu muntelui.
Unul dintre cliseele despre Transfagarasan, unul din cele mai spectaculoase drumuri din Europa, este ca ar fi opera lui Nicolae Ceausescu.
Transfagarasanul este insa povestea celor care au trait experienta trecerii muntilor la manetele buldozerelor,la volanul basculantelor, lucrand cu dinamita, pickhammere, iar uneori   cu tarnacopul si lopata. Unul dintre cei care si-au petrecut mai bine de 5 ani din viata pentru constructia traseului este inginerul Dumitru Ducaru, care, la aproape 40 de ani de la inaugurarea TransFagarasanului, si-a lansat cartea Fascinatia trecerii muntilor.
Volumul trece in revista greutatile dar si bucuriile construirii unui drum atat de spectaculos. De la buldozere cazute in prapastie, la avalansele care i-au suprins pe muncitori, toate au ramas vii in amintirea autorului. Drumul peste Muntii Fagaras s-a realizat cu eforturi uriase si cu pretul multor vieti de soldati si muncitori.
Transfagarasanul, gandit initial ca drum forestier, si apoi ca drum stategic, este rodul colaborarii foarte bune intre proiectanti si constructori si este considerat una din cele mai spectaculoase artere din Europa. Un merit imens il au inginerii forestieri.
Transfagarasanul trece peste 830 de podete, 27de viaducte iar pentru constructia lui a fost nevoie sa fie dislocate milioane de tone de roca din munte.
 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa