Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Salvamontistii vor sa inceteze colaborarea cu STS, IGSU si Jandarmeria. "Rupem protocoalele cu ei!"
 

Şicanaţi sau trimişi după potcoave de cai morţi în mai multe misiuni derulate la nivel naţional, salvatorii montani spun că vor să rupă protocoalele de colaborare cu instituţiile cu atribuţii de salvare. Picătura care a umplut paharul este accidentul aviatic din Apuseni, unde salvamontiştii au fost consideraţi inutili, opriţi din misiune, deşi erau cel mai bine pregătiţi să caute victimele şi să intervină la salvarea lor.

 


Vor să acţioneze pe cont propriu
Anunţaţi la câteva ore de la producerea accidentului aviatic din Apuseni, trimişi aiurea în căutări, ignoraţi şi apoi opriţi din misiune pe motiv că „sunt prea mulţi acolo sus”, după cum li s-a spus de la ISU Alba, salvatorii montani s-au săturat să fie bătaia de joc a autorităţilor. Nu doar situaţia din Apuseni i-a determinat pe salvatori să decidă ca pe viitor să acţioneze pe cont propriu, cu un singur şef care-şi asumă misiunea. La nivel naţional au fost puşi pe drumuri aiurea, în repetate rânduri, ori opriţi în bază pe motiv că nu este nevoie de ei şi au pierit oameni din aceasta cauză.  Sătui, au cerut Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R) să rupă protocoalele de colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ori Jandarmeria Montană, dacă tot nu este nevoie de experienţa şi pregătirea lor. „Uitându-vă printre rânduri aţi realizat că accidentul s-a produs la ora 15 şi ceva, iar după două ore şi ceva au fost anunţate echipele Salvamont. De ce? Ca să iasă în faţă ISU, care n-a gestionat în toată istoria lui o chestiune de genul acesta în zona montană. Aceeaşi chestie s-a întâmplat şi când a căzut elicopterul SMURD la Bistriţa. Salvamontiştii au fost opriţi la fel, noroc că băieţii au insistat, au uitat de  bunul simţ şi au intrat în zonă, i-au găsit pe oameni şi i-au salvat. Restul structurilor au ajuns după patru ore la ei”, a declarat, ieri, George Resiga, şeful formaţiei Salvamont Straja, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.
Sătui să fie încurcaţi şi marginalizaţi
Salvatorii montani au cerut conducerii A.N.S.M.R să ia măsuri astfel încât să-şi poată face meseria şi să salveze vieţi, nu să se subordoneze unor instituţii care decid haotic. „Noi, ca asociaţie naţională care ne ocupăm din punct de vedere tehnic de activitatea de salvare montană, vom face adrese prin care să rupem toate protocoalele de colaborare cu toate instituţiile. Cu STS, care nu ne anunţă prin 112, cu toate că avem protocol de colaborare, cu Inspectoratele de situaţii de urgenţă, ori cu Jandarmeria Montană, care în multe acţiuni ne-a încurcat. În loc să ne ocupăm de accidentaţi, a trebuit să ne ocupăm de ei, ca să-i scoatem din zonă, să nu moară. Aşteptăm să se aşeze treburile, avem confirmările din teritoriu din partea echipelor care au fost în zonă (n.r. la accidentul aviatic din Apuseni), pentru că la accidentaţi au ajuns salvamontiştii. Au fost asimilaţi cu localnicii, iar persoanele care au cerut targă de la SMURD Alba erau de la Salvamont Bihor şi nu a vrut să le dea pentru că era altă instituţie. Dacă îşi revizuiesc atitudinea vom continua colaborarea, altcumva nu”, a mai declarat vicepreşedintele A.N.S.M.R.
Salvatorii montani spun că răniţii din accidentul aviatic puteau fi descoperiţi mult mai rapid dacă instituţiile publice luau în considerare şi informaţiile Salvamontului, dacă salvamontiştii erau anunţaţi mai din timp de producerea accidentului şi dacă exista o coordonare mai bună.

 

sursa: mesagerulhunedorean.ro

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa