Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Seful salvamontistilor argeseni este indignat de faptul ca salvatorii montani nu au fost solicitati sa caute supravietuitorii din Apuseni
 

Cazul avionului căzut în Munţii Apuseni stârneşte multe controverse. Şeful Salvamontului Argeş, Ion Sănduloiu, are două nelumăriri:” de ce salvamontiştii au fost anunţaţi după o oră şi jumătate producerea accidentului şi de ce aeronava nu avea un GPS cel puţin de tip turistic?!”

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, susţine că dacă medicul Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitori, nu ar fi avut telefon mobil după care să sune la 112 şi să anunţe de accident, intervenţia ar fi durat mult mai mult. ” Dacă domnul doctor Radu Zamfir nu ar fi avut telefon, intervenţia ar fi durat mult, mult mai mult. Este o carenţă a celor care administrează aparatele de zbor. În Salvamontul Argeş, mai mult de jumătate din salvamontişti au GPS turistic în dotare. Dacă ar fi existat un astfel de GPS pe aeronavă, pilotul, în momentul în care a anunţat şi a dat puncte de reper, putea să comunice coordonatele, marja de eroare fiind de maximum 15-20 de metri şi atunci ar fi fost găsiţi imediat.”, susţine Ion Sănduloiu.

De ce Salvamontul a fost anunţat la o oră şi jumătate după petrecerea accidentului aviatic, este o altă nelămurire a lui Ion Sănduloiu. ” Nici noi nu înţelegem de ce salvamontiştii de acolo au fost anunţaţi aşa de târziu. Din păcate, Salvamontul nu este considerat un serviciu de urgenţă naţională. Noi în Argeş avem o colaborare foarte bună şi cu ISU şi cu Jandarmeria montană, dar la nivel naţional sunt zone în care sunt foarte multe probleme şi probabil sunt chestiuni care ţin de orgoliul instituţiei, negândindu-se că, de fapt, cei care au pregătirea şi echipamentul necesar şi ştiu să-l folosească pentru accesul în zona montană înaltă, dificilă, sunt cei de la Salvamont.”, precizează Ion Sănduloiu. De asemenea, şeful Salvamont Argeş mai precizează faptul că ei nu au un elicopter în dotare, ceea ce reprezintă o reală problemă. ” Noi pierdem timp preţios, pentru că suntem puşi în situaţia să cărăm targa la spate, după care vine elicopterul SMURD şi preia victimele.”, a mai declarat Ion Sănduloiu.

 

Pe Transfăgărăşan şi zona Făgăraş sunt zone foarte mari unde semnalul telefonic lipseşte cu desăvârşire

 

Dacă accidentul aviatic din Munţii Apuseni în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, s-ar fi petrecut pe raza judeţului Argeş, ei ar fi intervenit în maxim o jumătate de oră. ” Am fi intervenit în maxim 30 de minute în cazul în care s-ar fi petrecut în Argeş, zona Câmpulung. Dar, dacă s-ar fi petrecut în zona Făgăraş, ar fi durat mult mai mult, pentru că acolo nu este semnal. Poate nu s-ar fi ştiut nici de accident. Noi am făcut mai multe adrese, în repetate rânduri, companiilor de telefonie mobilă, cerându-le sprijinul în instalarea unor celule în zone izolate, dar în zadar”, a mai completat Ion Sănduloiu...

 

sursa:m.adevarul.ro

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa