Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
O parere personala: Refugiul Craita a fost daramat, refugiul Craita a cazut singur...
 

In atentia cititorilor: Statusul postat de mine pe facebook este o parere subiectiva, formulata in urma informatiilor care au ajuns la mine si nu este un adevar general valabil ( Ruxandra Ioana)

Refugiul Craita a fost daramat, refugiul Craita a cazut singur.
Cei de la parc sunt responsabili, cei de la parc n-au habar de cele intamplate.
Multa lume stia despre intentiile celor de la parc sa desfiinteze toate refugiile de pe nemarcate, buba s-a spart abia cum cateva zile.
A mai fost daramat un refugiu, pe numele lui Butoi. Nu, stai, ca de fapt si ala s-a dezintegrat singur.
E o coincidenta. Nu e nicio coincidenta.
Domnul director de la parc spune ca ei nu au habar si ca daca se face o solicitare, va fi analizata si refugiul pus la loc. Nu va fi niciun refugiu pus la loc pentru ca solicitarea nu va fi aprobata, pentru ca interesele sunt mult prea mari, pentru ca refugiul este pe un traseu nemarcat si regulamentul parcului interzice accesul pe astfel de trasee.

Si refugiul Craita s-a daramat singur, tocmai acum cand amenzile sunt tot mai dese, tocmai acum cand cei de la administratia parcului sustin tot mai puternic faptul ca vor sa diminueze numarul de turisti care se “aventureaza” pe nemarcate. Ca sunt prea multi. Prea multi pentru cine? Prea multi de ce? Sunt prea multi turisti si creste numarul accidentelor? Sunt prea multi turisti si caprele negre s-au obisnuit cu omul?
Sau sunt prea multi turisti si nu se mai pot misca braconierii in voie? Sau sunt prea multi turisti si nu mai putem da foc intentionat la hectare de paduri ca apoi sa le scoatem de sub denumirea de arie protejata si sa putem construi bine mersi acolo? Sau sunt prea multi turisti care vad defrisarile masive si ne dau la tv?

Deci? Deci pana la urma problema nu este daca refugiul Craita a picat sau nu singur. Se stie foarte bine de catre foarte multa lume faptul ca ORICUM aceste refugii (incarcate de istorie, mai mult de-atat nici nu mai zic) isi duc ultimele zile. Prea multa lume stie de aceste zvonuri ca sa mai fie zvonuri. Deja devin certitudini.
Raspunsurile celor de la administratia parcului sunt de toata jena si ca iubitor al muntelui ti se suie sangele la cap cand le citesti. Si le citesti pentru ca iti trimite cineva print screen cu discutia. Pentru ca NIMIC nu apare oficial, totul se intampla pe liste de discutii la care putina lume are acces.

Daca domnul Verghelet si cei de la administratia Parcului spun ca nu au cunostinta de asa ceva si ca daca ar fi vrut sa distruga refugiile ar fi facut-o pana acum, firesc ar fi sa ii caute pe cei vinovati (daca exista), sa ii amendeze (NU pentu ca erau pe nemarcat, ci pentru DISTRUGERE) si sa faciliteze reconstructia refugiului daca tot ne batem cu pumnii in piept ca facem si dregem si avem atata grija de padure si de muntele asta minunat.
Nu biletele de acces (bani care sincer am vrea sa stim si noi unde se duc si ce se face cu ei – cu factura ca asa e civilizat) sunt solutia domnilor, nu distrugerea refugiilor (indiferent ca ati facut-o dumneavoastra sau nu), nu limitarea accesului pe nemarcate PRIN AMENZI si prin desfiintarea ADAPOSTURILOR. Daca tot va prezentati in specialisti veniti cu solutii reale nu absurde, care in primul rand nu ingradesc libertatea de miscare (alpinistii si pasionatii de munte nu se duc de nebuni pe-acolo de capul lor cum ati afirmat – turistul care ajunge prima data in Crai nu nimereste el de capul lui Padina lui Calinet sau cine stie ce alta vale ascunsa - am observat ca pe asta se pune accentul), care nu pun in pericol si mai mult fauna zonei si solutii care nu constau in amenzi colosale apolicate, cum bine spunea cineva, selectiv.

Autor: Ruxandra Ioana

Sursa: facebook.com


 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa