Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Risc insemnat de avalanse in Muntii Bucegi si Fagaras
 

Zăpada care s-a de­pus în strat gros, în ultimele zile, în ma­sivele Bucegi şi Fă­găraş, a crescut sem­nificativ riscul de accidentări în zo­nele neame­na­jate, de aceea sal­va­mon­tiştii le cer turiştilor să nu se aventureze pe acolo.
Potrivit specialiştilor, riscul de avalanşe este mare (4, pe o scară de la 1 la 5) în Munţii Făgaraş, la altitudini de peste 1.800 de metri, şi însemnat (3) la sub 1.800 de metri şi în Masivul Bucegi.
În Masivul Făgăraş, la peste 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspăt depus în zilele precedente prezintă rezistenţă şi coeziune scăzută, fiind depus peste unul mai vechi, format predominant din cristale faţetate şi cruste subţiri de gheaţă. Stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate şi există riscul dislocării acestuia şi declanşării de avalanşe spontane.

Pe de altă parte, în zonele joase, sub 1800 de metri, din Făgăraş, pre­cum şi în Masivul Bucegi, stra­tul de zăpadă depus în zilele prece­dente măsoară între 30 şi 60 cm.

Acest strat este depus peste crustele subţiri aflate deasupra solului. Stratul de zăpadă existent, fără coeziune între particule, alături de stratul nou prognozat pentru următorul interval, se poate disloca pe pantele înclinate, mai ales cu orientare sudică, ducând la declan­şarea de avalanşe spontane.

Strat de zăpadă în creştere
Cum şi ieri a nins, stratul de zăpadă, care alaltăieri măsura 146 cm la Bâlea-Lac, 57 cm la Sinaia cota 1500, 38 cm la Predeal, 34 cm la Fundata şi 32 cm la Vf. Omu, a crescut, în medie cu 15 centimetri (mai ales în zonele de creastă). Pe de altă parte, vântul a bătut şi cu peste 60 km/h la altitudini de peste 1.800 de metri, viscolind şi spulberând zăpada.

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa