Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Sambata mosilor
 

În calendarul creştin ortodox, sâmbătă, 22 februarie, este zi de pomenire a celor trecuţi la Domnul. Această sîmbătă este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor“ sau „Moşii de iarnă”, şi se ţine întotdeauna înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi.

În această zi, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. Moşii de iarnă cad întotdeauna în sâmbăta ce precede Săptămîna albă sau a brânzei, adică înainte de Lăsatul secului de carne. În această săptămînă se mănăncă lapte, brânză, peşte şi ouă; bucate de culoare albă sau care conţin culoarea albă, de unde-i vine şi numele, şi face trecerea la postul propriu-zis.
În tradiţia ortodoxă, în ziua ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente, pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire, atât săracilor din biserică, cât şi vecinilor, persoanelor sărmane întâlnite la cimitir şi pe stradă, în ziua parastasului.
În unele zone, oamenii spun că sufletele morţilor vin pe pămînt, iar credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Se spune că cei trecuţi în nefiinţă vin în această zi şi se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în aşa fel încât să le ajungă pentru un an întreg. Potrivit obiceiului, se dă de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, fructe, vin şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor. Bătrânii spun că ziua Moşilor de Iarnă mai era cunoscută şi ca Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor.

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa