Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
CONSTATARE OFICIALA. Conform planului de management, Turistii sunt o amenintare pentru Parcul National Piatra Craiului
 

Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial noul plan de management şi regulamentul Parcului Naţional Piatra Craiului. 

 

Pe lângă suprapăşunat, potrivit planului de management, comportamentul unor vizitatori constituie una dintre ameninţări: „Eventuala creştere a numărului de vizitatori poate duce la degradarea ecosistemelor. Circulaţia turiştilor pe trasee nemarcate cauzează deteriorarea unor habitate fragile, ca grohotişurile. De asemenea, apare eroziunea de-a lungul unor trasee turistice, din cauza folosirii extinse”. 

În prezent, anual, Piatra Craiului este vizitată de aproximativ 11.000 de turişti. Autorii planului susţin că sunt vizitatori care distrug flora şi fauna. Mai mult, „circulaţia turiştilor în zone nepermise, zgomotele produse de aceştia deranjează animalele sălbatice, în special în sezonul de împerechere, iar traseele de alpinism amplasate necorespunzător deranjează păsările care cuibăresc în zonele stâncoase şi afectează flora din aceste zone”. 

 

Este interzisă promovarea traseelor nemarcate 

Pentru a rezolva această problemă, regulamentul Parcului Naţional prevede că „este interzisă editarea, tipărirea şi comercializarea de hărţi turistice pentru Piatra Craiului care menţionează şi încurajează circuite pe trasee nemarcate”. Astfel, accesul turiştilor va fi permis numai pe traseele turistice omologate, marcate pe harta turistică editată de administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului (APNPC), declarate oficial deschise, iar pentru a putea vizita parcul, turiştii trebuie să achite o taxă. În parc sunt 40 de trasee turistice marcate, dintre care trei sunt neomologate. Iarna sunt închise 11 trasee. 

De altfel, luna trecută, în timpul unei dezbateri publice organizate la Zărneşti, directorul APNPC, Mircea Vergheleţ, a afirmat că „politica noastră este să descurajăm accesul pe traseele nemarcate. Ne interesează ca turiştii să parcurgă traseele marcate, care au o lungime totală de 200 de kilometri”. 

O mare problemă, a mai spus el, este că pe traseele nemarcate sunt văzuţi numeroşi „ghiolbani” care nu respectă muntele şi reprezintă un pericol pentru zonele protejate. De asemenea, prin noul regulament au fost stabilite mai multe zone de campare, trasee pentru mountain-bike sau pentru plimbări călare. În document se mai arată că „accesul pe traseele de căţărare este permis celor care sunt echipaţi corespuzător, care ştiu să folosească materialele din dotare şi care deţin abilităţile corespunzătoare. Accesul la şi dinspre zonele de căţărare se va face numai pe potecile balizate/marcate. În absenţa acestora, accesul se va face pe potecile cele mai evidente, evitând pe cât posibil avansarea pe zone de vegetaţie. Se vor evita scurtăturile la serpentinele potecilor sau coborârile în trombă care angrenează mari mase de pământ, grohotiş, pietriş sau frunze”.

sursa: Transilvania Express

 

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa