Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Cercetasii din Cristian sunt tot mai activi in tara si strainatate
 

În 2013, cercetaşii din comuna Cristian au transformat localitatea într-o capitală a cercetăşiei româneşti şi un pol al dezvoltării nonformale europene. Centrul Local „Iona Soiu” a organizat, în martie 2013, Senioriada - activitate care a adunat la Cristian 68 de studenţi cercetaşi din toată ţara. Timp de 3 zile participanţii au lucrat în ateliere specifice metodei scout cu peste 200 de elevi din şcoli gimnaziale din Cristian, Prejmer şi Ghimbav. 

Tot anul trecut, cu ocazia Centenarului Cercetăşiei Românelti, la Cristian a fost organizat „Campul Regional Sterie Stinghe”, o tabără de cercetaşi la care au participat 128 de cercetaşi români şi 51 de cercetaşi străini. Campul a avut mare impact la nivelul societăţii româneşti şi s-a bucurat de mediatizarea presei naţionale şi locale, reuşind să promoveze Cristianul şi valorile cercetăşiei româneşti la nivel european. Datorită acestor activităţi şi a sprijinului deosebit venit din partea autorităţilor locale şi a sponsorilor anul acesta se va organiza ediţia a II a a campului regional, unde se aşteaptă participarea a peste 200 de cercetaşi români şi străini. Totodată, în luna iulie se va organiza împreună cu Biroul European Scout un camp internaţional în regiunea Savoia, camp în care 50 de cercetaşi români vor putea să descopere cultura şi tradiţiile din zonă şi vor participa alături de cercetaşii elveţieni şi francezi la activităţi diverse în Franţa, Italia şi Elveţia. 

Cercetăşia este o mişcare deschisă tuturor, indiferent de rasă, credinţă, sex, ce caută să dezvolte multilatelar individul, ţinând cont de nevoile vârstei la care acesta se află, având ca rezultat formarea de indivizi responsabili şi pregătiţi pentru viaţă. Cercetăşia, bazându-se pe o lege şi o promisiune şi respectând cele trei datorii stabilite de întemeietorul mişcării - Lordul Robert Baden Powell (datoria faţă de Dumnezeu, faţă de aproapele meu şi faţă de mine însumi), implică copiii în activităţi menite a le dezvolta abilităţile fizice, psihice, intelectuale, sociale şi spirituale prin joc, recreere şi aventură.

 

O metodă  nonformală de educaţie

În 1993, în localitatea Cristian s-a constituit Centrul Local Ion Soiu, când câţiva tineri ai comunei au hotărât a oferi copiilor o portiţă spre un alt fel de educaţie, bazată pe joc, voie bună şi aventură. „De atunci, mai mult de 100 de copii au învăţat şi s-au distrat alături de noi în cadru centrului, mulţi dintre ei fiind acum oameni împliniţi din toate punctele de vedere. De-a lungul anilor, Centrul nostru a organizat 10 Şcoli Naţionale cu participarea a mai mult de 800 de copii, acestea fiind practic rampa noastră de lansare la nivel internaţional”, ne-a declarat Sorin Dulgheriu, liderul cercetaşilor.

La ora actuală, centrul din Cristian numără 28 de membri cu vârste între 6 şi 17 ani, care sunt cuprinşi în tot ceea ce înseamnă activitate cercetăşească la nivel local, naţional şi internaţional. În anul 2012, cu prilejul Jamboreei Mondiale Scout (olimpiada scout) desfăşurată în Suedia şi unde au participat 40000 de copii din 200 de ţări, din contingentul românesc de opt membri, doi făceau parte din centrul de cercetaşi de la Cristian (Ţintea Lorena şi Ioana Ceh).  Ioana a avut privilegiul de a fi invitată la dineul oficial al Casei Regale Suedeze, unde preţ de 15 minute s-a întreţinut cu Alteţele Lor  Gustaf şi Silvia. La toate activităţiile enumerate pînă acum se adaugă şi participarea la organizarea şi coordonarea celui mai mare eveniment naţional de tineret din ultimii 75 de ani, Jamboreea Naţională Rojam 2011 de la Sălişte, Sibiu, la care au fost prezenţi peste 1500 de cercetaşi, printre care şi o patrulă de 10 cercetaşi din Cristian. Renumele naţional al cercetaşilor din Cristian se datorează şi fostului lider al acestora, Radu Stinghe, care astăzi este angajat Director de Programe în cadrul Fundaţiei Europene Scout din Geneva.  „Copiii noştri au întâlniri saptămânale şi participă la nivel local şi naţional la toate programele propuse de ONCR sau alte organizaţii nonguvernamentale  cu scop educativ. Deja am reuşit să dezvoltăm centrul atât ca participare (avem 50 membri activi) cât şi ca diversitate a programelor, să organizăm la Cristian un camp de nivel naţional şi unul internaţional. Trebuie să amintesc că existenţa acestui centru se datorează şi modului în care Primăria şi Consiliul Local Cristian au înţeles să susţină şi să se implice material şi financiar la bunul mers al organizaţiei locale de cercetaşi”, a afirmat liderul cercetaşilor Sorin Dulgheriu.

 

Cercetăşia în România

Organizaţia Naţională Cercetaşii României este membra a World Organization of the Scout Movement, organizaţie care actualmente are aproape 30 milioane de membri din 213 ţări. Mişcarea Scout este o metodă educativă nonformală ce caută să ofere un mediu organizat şi un sprijin menit să stimuleze fiecare persoană în anii ei de formare.

 

sursa: Transilvania Express

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa