Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Castelul Bran a fost scos la vanzare de... presa internationala
 

Despre una dintre cele mai faimoase clădiri istorice din lume, Castelul Bran, s-au făcut iar speculaţii, că ar fi scoasă la vânzare. Presa internaţională a tratat pe larg, în ultimele două zile, acest subiect, iscând reacţii controversate.   

Conform surselor citate de cotidianul britanic „The Telegraph”, respectiv av. Mark Meyer, de la casa de avocatură Herzfeld & Rubin cu sediul în New York, care se ocupă de vânzarea castelului, „dacă cineva vine cu o ofertă rezonabilă, ne vom interesa cine sunt cumpărătorii, ce au de oferit şi vom lua foarte în serios ideea”. 

Cu toate acestea, nu ar fi o tranzacţie clasică, întrucât reprezentanţii firmei imobiliare nu au pus plăcuţa pe care să scrie „de vânzare” în faţa castelului, iar proprietarii acestuia preferă să acţioneze cu discreţie şi să analizeze ofertele primite înainte de a alege ei înşişi cumpărătorul pe care îl consideră cel mai potrivit.

Actualii proprietari ai castelului sunt Arhiducesa Elizabeth, Arhiducesa Maria-Magdalena şi Arhiducele Dominic, din familia Habsburg, care consideră că vârsta lor înaintată, de peste 70 de ani, nu le mai permite să se ocupe de acest obiectiv turistic. 

„Arhiducele Dominic şi familia sa au avut mare grijă de castel şi acesta se află într-o stare mult mai bună acum decât în perioada în care era în proprietatea statului român. Ideea este transformarea lui într-un loc în care oamenii să se poată caza pentru două-trei zile, dar marea problemă este legată de instalaţia şi amenajările sanitare”, a declarat Meyer, conform publicaţiei amintite.

Despre vreo sumă de pornire nu se vorbeşte direct. Totuşi, potrivit „The Telegraph”, Arhiducele Dominic ar fi oferit Guvernului României posibilitatea de a cumpăra Castelul Bran cu 80 de milioane de dolari, s-a menţionat în articolul citat.

Cu toate acestea, administratorul castelului, Alexandru Prişcu, a declarat: „Nu am informaţii cu privire la o astfel de intenţie. Am cerut la rândul meu o poziţie oficială de la New York, pe care încă o aştept. Însă, bănuiesc că sunt doar speculaţii de presă, bazate pe informaţii care au circulat în acelaşi mediu cu mulţi ani în urmă şi despre declaraţii scoase din context”.  

Declaraţia administratorului fortăreţei e în acelaşi ton cu a avocatului oficial al familiei Habsburg, Corin Trandafir, care a subliniat că articolul apărut în „The Telegraph” este „o compilaţie întocmită pe baza unor informaţii apărute pe internet cu ani în urmă. Castelul nu este de vânzare”.

Nici Ministerul Culturii nu a primit vreo notificare în acest sens, întrucât statul român are drept de preemţiune în cazul obiectivelor turistice aflate în proprietatea persoanelor fizice, potrivit Legii 422/2001.  

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1277, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România şi nu numai. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul cu acelaşi nume al scriitorului englez Bram Stoker.

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa