Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Cetatea Brasovia, reconstruita in miniatura
 

Turiştii şi braşovenii care urcă pe Tâmpa au ocazia să vadă cum arăta Cetatea Braşovia, a cărei machetă este expusă, începând de ieri, în sala de aşteptare a telecabinei de la baza muntelui.

Cetatea în miniatură a fost creată printr-un proiect cultural, „Cetatea Braşovia – Legenda Braşovului ediţia a III a”, finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural, implementat de Agenţia Metropolitană Braşov (AMB). Valoarea totală a proiectului este de 39.532 lei, din care 6.090 de lei (15%) sunt co-finanţare proprie a AMB. „Macheta este realizată la scara 1:100. Fortificaţiile prezentate în miniatură permit evidenţierea funcţionalităţii cetăţii, ca cetate de refugiu şi totodată a stadiului de dezvoltare a comunităţii braşovene, în sec. XIII-XV, similar cu cel al altor regiuni ale Europei. Cetatea Braşovia este comparabilă, ca funcţionalitate, cu Cetatea Râşnov sau Cetatea Rupea. Sunt reprezentate încăperile adosate zidurilor de curtină şi a celorlalte construcţii interioare, care au avut rol de apărare (tunuri, bastioane), de locuinţe sau magazii pentru provizii”, a declarat directorul AMB, Dragoş David.
Prin acelaşi proiect, a continuat el, s-au realizat  şi 200 de hărţi ale Cetăţii Braşovia, care vor fi distribuite turiştilor.
Până acum, AMB a derulat a derulat trei proiecte culturale finanţate de AFNC, prin care a pus în valoare monumentul istoric „Ruinele Cetăţii Braşovia”.
David a mai afirmat că în viitor, pe Tâmpa, ar putea începută săpăturile arheologice şi reaconstruirea parțială a fortificaţiei, astfel încât pe Tâmpa să se poată organiza evenimente.

O provocare pentru istoric

i

Sursele documentare despre cetatea de Tâmpa sunt foarte puține, astfel că cele mai multe informații despre această fortificație au fost colectate în anii '30, când aici s-au făcut mai multe săpături arheologice fiind degajate fundaţiile capelei Sf. Leonhard şi cisterna din incinta lăcaşului de cult. Nu se cunoaşte anul construcţiei, dar se ştie că a fost demolată în jurul anului 1455,  când  guvernatorul Ungariei, Ioan de Hunedoara,  a dispus demolarea fortificaţiei, pietrele rezultate fiind utilizate pentru întărirea zidurilor cetăţii de jos. Unii istorici au lansat ipoteza că pe Tâmpa ar fi existat fortificaţii încă din perioada dacică, însă această speculaţie nu a putut fi demonstrată nici de izvoarele istorice, nici în urma săpăturilor arheologice.
Cel mai probabil, susţin cercetătorii, cetatea, care se întindea pe o suprafaţă de 2,3 hectare, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea (între anii 1241 şi 1288), cu mult timp după ce cavalerii teutoni au părăsit ţara Bârsei, în 1225.  Cert este că, nefiind identificate turnuri în exteriorul zidurilor de apărare, cetatea a fost ridicată înaintea secolului al XIV-lea, când turnurile au fost construite în exteriorul fortificaţiei. Prima relatare despre Cetatea Braşovia apare într-un document din 16 octombrie 1434 ce se referea la invazia otomană din 1432, când apărătorii Braşovului s-au urcat în cetatea de pe Tâmpa. După două decenii, cetatea a fost demolată, rămânând doar capela. În 1455 aceasta a fost demolată, după în Biserica Neagră a fost ridicat un altar dedicat Sfântului Leonhard.

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa