Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Povestea ultimului roman sihastru: Cum traieste in creierii muntilor, singur de 20 de ani
 

Parintele Onufrie este, cel mai probabil, ultimul sihastru din Romania. El traieste singur, de aproape 20 de ani, in padurea de la Lampa Mica din Masivul Postavaru. Si-a construit o chilie in mijlocul padurii, care se afla la 1.800 de metri altitudine si unde zapada este prezenta circa opt luni in fiecare an.

Singurii care il cunosc bine pe parintele Onufrie sunt padurarii si salvamontistii, potrivit unui reportaj Realitatea TV. Drumul pana la chilia barbatului este unul anevoios, iar jandarmii le recomanda celor care vor sa ajunga sa fie foarte gros imbracati, pregatiti pentru ger naprasnic.

La chilia parintelui se ajunge cu telecabina in Masivul Postavaru, la 1.800 de metri altitudine, iar de acolo singura cale este mersul pe jos, vreo doi kilometri si jumatate, pe drumul Rosu, plin de nameti.

Odata ajunsi intr-o poiana, puteti zari casuta parintelui Onufrie, unde cel mai adesea se roaga. Pustnicul a luat calea bisericii dupa ce parintii lui au murit. El a stat o perioada la Cernica, iar apoi a ajuns in Brasov, in urma cu aproape 20 de ani. A stat initial la o stana, iar apoi a descoperit poiana pe care a transformat-o in caminul sau.

"Am o randuiala, dimineata fac acatistul, seara vecernia, noaptea miaza noaptea, pana la 4-5 am miozonoptica, utrenia in care si pomenesc oamenii, o consider ca si o munca de fapt", a povestit parintele.

El sustine ca viata la aproape 2.000 de metri altitudine este foarte grea, singurii lui vecini fiind animalele, insa sihastrul spune ca ii este frica "mai mult de oameni decat de urs".

"Mai jos, nu departe, la 200 de metri, este barlogul unui urs, vulpea, caprioare, ciute. (...) Vin vara sus si ursu vine cateodata, vedeti cainii sunt feroce, vin se joaca cu el, am gaini, porumbei", a adaugat sihastrul.

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa