Salvamont Victoria
Echipa noastra
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Album foto Contact
0268/241.940
0726.686.692
Afla vremea in muntii Fagaras
 2 la suta
SALVAMONT ALERT : Va rugam purtati echipamente adecvate!

     
 
 
Sase partii noi intre Poiana si Rasnov!
 

Edilii pregătesc „terenul” pentru extinderea domeniului schiabil din staţiune atât spre Râşnov, cât şi spre Predeal, în vederea obţinerii unei finanţări europene din tranşa 2014 - 2020.Dacă până acum extinderea domeniului schiabil din Poiana Braşov era doar la stadiul de propunere, acum, a început să se treacă şi la lucruri concrete. Astfel, reprezentanţii Primăriei Braşov au întocmit Planul Urbanistic Zonal pentru această investiţie, iar, acum, vor să întocmească şi studiul de fezabilitate.

În conformitate cu proiectul conturat de edili, pe partea de Vest a masivului Postăvarul, respectiv spre Râşnov, ar urma să fie amenajate în total cinci instalaţii de transport pe cablu, dar şi mai multe pârtii care să se interconecteze cu cele existente, dar şi un nou la de acumulare, care să alimenteze instalaţiile de zăpadă artificială de pe noul domeniu schiabil. „Pregătim acum toată documentaţia, astfel ca să putem accesa o finanţare europeană din tranşa 2014 – 2020. Gândim proiectul de extindere a domeniului schiabil drept unul regional. Respectiv, această a doua etapă spre Râşnov, iar o a treia etapă va fi spre Predeal. Urmează să întocmim şi studiul de fezabilitate pentru a vedea care este valoarea investiţiei, însă vorbim de o sumă destul de mare”, a explicat primarul George Scripcaru. În domeniul schiabil din Poiana Braşov au fost investite, în 2011, 25 de milioane de euro, pentru a mări lungimea pârtiilor la 24 de kilometri, de la 16,4 km, cât era iniţial, precum şi pentru a se crea noi instalaţii de transport pe cablu şi de producere a zăpezii artificiale.

Interconexiune cu pârtiile existente
Între instalaţiile de transport pe cablu propuse a se amenaja se numără o linie de telescaun care să facă legătura între Râşnov şi Cabana Postăvaru.
Prima linie de teleschi ar urma să plece de la cota 870 m şi să ajungă la cota 1.090m şi să aibă o lungime totală de 840 de metri. A treia linie de teleschi va pleca tot de la cota 870 m şi va ajunge la cota 1.120m şi va avea o lungime totală de 800 m.
Din această zonă a Staţiei de Jos a teleschiurilor, amplasată la altitudinea de 870 m, ar urma să plece patru pârtii. Prima pârtie ar urma să se desprindă din actuala Pârtie a Lupului, de la cota 1.150m şi să ajungă în staţia de teleschi de jos, la cota 870 m, având o lungime totală de 1,47 km. A doua pârtie proiectată este formată practic din două pârtii ce se desprind tot din Pârtia Lupului, dar de la cotele 1.470m şi 1.625 m şi se unesc la cota 900 m, în preajma staţiei de jos. Lungimea totală a acestei noi pârtii ar urma să fie de 3,6 km. A treia pârtie va fi deservită de primul teleschi şi va porni de la cota 1.090 m, având posibilitatea de unire cu pârtia care coboară din Lupului, având o lungime totală de 950 metri. A patra pârtie va fi deservită de cel de-al doilea teleschi şi va porni de la cota 1.120 m şi va ajunge la cota 860 m în apropierea staţiei de jos, având o lungime de cca 850m.
A doua staţie pentru transportul pe cablu (denumită în proiect Staţia de Sus) reprezintă punctul de întâlnire al instalaţiilor ce deservesc ambii versanţi ai masivului Postăvarul. Aceasta staţie reprezintă de fapt extinderea staţiei existente de telegondolă, teleschi şi telecabină din Poiana Braşov cu încă trei noi linii de cablu.
Prima linie va fi cea de telescaun care va realiza legătura dintre cele două staţii (de Sus şi de Jos, adică între Râşnov şi Postăvaru), şi va avea o lungime totală de 2,3 km.
A doua linie va coborî de la cota 1.680 m la cota 1.310m şi va avea o lungime totală de 1 km. A treia linie va coborî tot de la cota 1680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime totală de 920 metri (lungime in plan oblic cca 970 m).
Din această staţie se propun alte două pârtii noi de schi. O pârtia care să coboare de la 1.680m la cota 1.300 m, care să se unească cu una dintre pârtiile ce coboară din Lupului şi va avea o lungime de 1,1 km. Ultima pârtie proiectată va coborî tot din vârful masivului Postăvarul de la 1.680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime de aproximativ 1 km.

Un nou la de acumulare la o altitudine de 885 de metri
Proiectul prevede şi amenajarea unor instalaţii de producere a zăpezii artificiale, iar în acest sens este prevăzută şi amenajarea unui noi lac de acumulare la altitudinea de 885 metri.
Ca urmare a investiţiilor făcute în 2011/2012, staţiunea Poiana Braşov a fost dotată cu cea mai mare instalaţie de zăpadă artificială din ţară, tunuri şi lănci împânzind întreg domeniul schiabil, extind cu 35 de hectare, până la 85 în prezent. Instalaţiile sunt alimentate dintr-un lac de acumulare cu o capacitate de 120.000 metri cubi de apă situat în platoul Ruia.

sursa: ziare.ro

 
     
Salvamont Victoria
 
Home Trasee Cabane - Refugii Principalele varfuri Cateva sfaturi Harti Echipa noastra Contact
Salvamont Victoria ® 2012 Toate drepturile rezervate Site realizat de Dan Popa